Hieronder staan vijf tips om uw vliegreis gemakkelijker en aangenamer te maken. De meeste van deze tips hebben betrekking op de planning van de reis aan het aanvoelen van de drukte op het vliegveld.

 

 

1. Wees vroeg op het vliegveld

Haastige spoed is zelden goed. Ook hier geldt dit spreekwoord weer. Meestal vraagt de luchtvaartmaatschappij om twee uur van te voren reeds naar het vliegveld te komen. Veel mensen houden zich hier echter niet aan en arriveren slechts enkele minuten voordat het vliegtuig vertrekt. Wanneer er al een wachtrij bij de check-in balie staat kan dit tot stressvolle situaties leiden. In het ergste geval wordt het vliegtuig gemist en moet er een nieuw vliegtuig worden geboekt. In dit geval heeft men meestal geen zekerheid van een plek in het nieuwe vliegtuig.

 

 

2. Pak een vroege vlucht of ochtendvlucht

Hiermee wordt niet bedoeld dat je de vlucht van vier uur 's nachts moet pakken. Pak een vlucht die vroeg op de dag vertrekt, maar maak er geen nachtwerk van als u dat niet wilt.

 

Het voordeel van een vroege vlucht is dat de vroege vlucht minder afhankelijk is van weersomstandigheden dan de vluchten van de rest van de dag. Ook is de kans kleiner dat uw vlucht vertraagd is door andere vertraagde vliegtuigen van andere vliegvelden.

 

Mocht uw vlucht zijn geannuleerd of vertraagd, dan kunt u in het geval van een vroege vlucht gemakkelijk een latere vlucht pakken.

 

 

3. Pak geen vlucht tijdens de spits

Ook vliegvelden hebben een spits. Op vliegvelden is het het drukst op de volgende tijdstippen:

 

  • Tussen half 9 en 10 uur in de ochtend
  • Tussen half 5 en half 7 in de middag

 

Wanneer het druk is, betekent dat langere wachtrijen bij balies, bij de restaurants en meer mensen in de wachtruimtes.

 

 

4. Pak een vlucht zonder tussenstop

Bij een vlucht zonder tussenstop ligt het risico op vertraging beduidend lager dan weer u een vlucht met tussenstop pakt. Zowel het opstijgen als het landen van een vliegtuig neemt erg veel tijd in beslag. Het is dus belangrijk een vlucht te pakken wmet zo min mogelijk tussenstops.

 

Uiteraard zijn er altijd bestemmingen waar je niet zonder tussenstop kunt komen, maar er zijn een hoop steden waar vluchten met tussenstop net zo gangbaar zijn als vluchten zonder tussenstop. Het is zelfs een paar extra euro's waard als je een vlucht zonder tussenstop kunt verkiezen boven een vlucht met tussenstop.

 

 

5. Boek aansluitingen met voldoende tijd

Als er geen vlucht zonder tussenstop naar uw bestemming gaat, zorg dan voor voldoende tijd voor uw aansluiting. De luchtvaartmaatschappijen plannen meestal 30 tot 45 minuten tussen aansluitingen. Dit is echter niet voldoende tijd wanneer uw eerste vlucht vertraagd is. Om stressvolle situaties te voorkomen kunt u het best een uur plannen tussen de aankomsttijd van uw eerste vlucht en de vertrektijd van uw tweede vlucht.