Snelste trein

Verschillende treinen hebben het record "snelste trein" gehaald. Daarbij is in de afgelopen decennia heet aantal kilometers per uur dat wordt gereden door de snelste treinen ter wereld meer dan verdubbeld. Totdat in China en Japan een nieuwe technologie werkt gebruikt, de magneetzweeftrein, is de Train à Grande Vitesse lange tijd de recordhouder als snelste trein ter wereld geweest. Wat tegenwoordig echter telt is de snelste treinverbinding ter wereld en daarop wordt gereden met zweeftreinen (magneet zweeftreinen).

 

 

Snelste trein: Maglev trein (magneetzweeftrein)

Maglev staat voor "magnetic levitation" en duidt op magneetzweeftreinen. Magneetzweeftreinen rijden in Japan en China. Dit zijn de snelste treinen ter wereld. Op 12 november 2003 brak China net wereldrecord van snelste trein met een magneetzweeftrein. Dit gebeurde op het Sjanghai traject met een snelheid van 501 kilometer per uur. Meteen een paar weken later werd dit record gebroken door Japan. Men reed daar met de magneet zweeftrein op een snelheid van 581 kilometer per uur. In de praktijk rijden de Maglev treinen op een snelheid van rond de 430 kilometer per uur.

 

In Duitsland is een testtraject van de magneetzweeftrein (Maglev trein) tussen de gemeenten Dörpen en Lathen. Dit is in Emsland, een district in het westen van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Op dit traject wordt gereden met een snelheid van 420 kilometer per uur. Het testtraject is tussen 1980 en 1984 gebouwd.

 

 

Snelste spoortrein: Train à Grande Vitesse (TGV)

Al in 1990 stond het wereldrecord van snelste spoortrein (conventionele trien) op 515,3 kilometer per uur met de Train à Grande Vitesse (TGV). Op 13 februari 2007 reed men met de Train à Grande op een snelheid van 559 kilometer per uur bij een testrit. Op 3 april 2007 brak met men het oude wereldrecord snelste trein op het spoor met 574,8 kilometer/per uur. Dit werd reden op een spoor ten oosten van Parijs. Men reed met de TGV van Metz naar Reims. In de praktijk rijdt de TGV in bepaalde delen van Frankrijk met snelheden tussen de 320 en 360 kilometer per uur.

 

 

Snelste trein in Nederland

Het mag duidelijk zijn dat de treinen in Nederland minder snel zullen rijden dan in grotere delen van de wereld. Toch zal de grootste snelheid die behaald is in Nederland je verrassen. Men reed in 2006 met een snelheid van maar liefst 256 kilometer per uur op het traject tussen Rotterdam en de Belgische grens. Men reed daar met de Taurus locomotief. Officiëel draagt de Taurus nu de titel snelste trein in Nederland.

 

Het oude record van snelste trein in Nederland is uit 1997. In de nacht van 5 op 6 oktober van dat jaar heeft de Thalys op een bepaald stuk 199,5 kilometer per uur gereden op het traject tussen Amsterdam en Utrecht. Men zal op korte termijn testritten maken met een speciaal omgebouwde Thalys. Het is de bedoeling dat er op bepaalde stukken spoor 330 kilometer per uur zal worden gereden.