Je zult een aantal vragen voor jezelf moeten beantwoorden wanneer je gaat kamperen. Bijvoorbeeld:

 

  • Kamperen met een caravan of met een tent?
  • Bij de keuze voor een tent: wat voor tent?
  • Naar wat voor soort camping wil ik?

 

 

Kamperen met een caravan of met een tent?

Tussen een caravan en een tent zit natuurlijk een verschil. Een caravan geeft meer luxe en biedt betere bescherming tegen wind en regen. Een tent zul je bij aankomst op de camping moeten opzetten: iets waarvoor je ook weer extra kampeeruitrusting bij je moet hebben, zoals haringen.

 

Als je kiest voor een tent, dan zul je het soort tent moeten kiezen. Je hebt huttenten, Canadese tenten, iglotenten, tunneltenten, familietenten en noem maar op. Al deze soorten tenten hebben hun eigen voor- en nadelen dus laat je goed informeren. Zo zijn er tenten die meer passen in warme gebieden dan in koude gebieden. Of tenten met muggengaas die geschikter zijn in gebieden met veel insecten. Houd ook rekening met de grootte van de groep die gaat kamperen. Slapen jullie allemaal in een enkele tent, zoals een bungalowtent of familietent? Of zetten jullie verschillende tenten op? Vraag jezelf als beginner af of je vaker gaat kamperen, en daarom een duurdere tent met een zeer hoge kwaliteit wilt aanschaffen, of dat het kamperen voor een enkele keer is.

 

 

Wat voor soort camping?

Maak een afweging voor jezelf hoe je de camping voor je ziet. Wil je je een beetje terugtrekken of houd je juist van veel mensen om je heen? Naar wat voor soort temperatuur en omgeving ben je op zoek? Ga je kamperen met kinderen? Er zijn campings van uiteenlopende orde. De ene camping biedt veel voorzieningen, luxe en activiteiten voor kinderen, en de andere camping zal dat wat minder hebben. Vooral wanneer je baby's bij je hebt, is de aanwezigheid van een babywasplaats handig. Neem ook praktische zaken in overweging, zoals de bereikbaarheid van douches en toiletten. Heeft de camping een minisupermarkt? Is er een dorp in de buurt waar je heen kunt voor boodschappen?

 

De grote en luxe campings zullen allerlei voorzieningen hebben. Zoals een zwembad, een wasserette, een kantine, een tennisveld en een fitnessruimte. Maar bij de kleine camping of het kamperen bij de boer zul je als beginner best even moeten wennen.